Szívbarát élelmiszerek

Az extrudált kenyér

Bár a megfelelő minőségű élelmiszerek között nincs olyan, amit egészséges ember nem fogyaszthat, de célszerű meghatározni, hogy mikor, mit és mennyit iktatunk étrendünkbe a különböző élelmiszerekből. A Szívbarát étrendbe gyakorlatilag minden beilleszthető megfelelő mennyiségben és gyakorisággal, azért mégis érdemes kiemelni azokat, amelyek kiemelkedően pozitív tulajdonságokkal bírnak. Ezen alapelven nyugszik a Szívbarát Program.
A Szívbarát kritériumrendszer által megkülönböztetett élelmiszercsoportok közül a gabona, a kenyér és a pékáruk csoportja nagy jelentőséggel bír, hiszen étrendünk alapját képezik az ebbe a csoportba tartozó élelmiszerek: lisztek, gabonapelyhek, gabonamagok, tésztafélék, rizs, pékáruk. A magyar lakosság táplálkozási szokásait ismerve, senki számára sem megkérdőjelezhető a kenyerek alapvető fontossága. Az elmúlt években végtelen számú új kenyérfajta és pékáru jelent meg, azonban nem hoztak áttörést az egészséges életmód területén. A kínálat bővülésével azonban vitathatatlanul megjelentek a szívműködés szempontjából nagyon előnyös, magas rosttartalmú, és kevés sót tartalmazó áruk.
A hazai gyártású kenyerek túlnyomó része nagy mennyiségű sót, azaz Na-ot tartalmaz, aminek a szív működésére kifejtett negatív hatása köztudott. Ennek a Na-nak nagy része nem a lisztből, hanem a kenyérkészítés során hozzáadott konyhasóból származik. Ez a Na-tartalom annyira magas, hogy napi 300 g=30 dkg kenyér elfogyasztásával fedezni tudjuk a szervezet napi Na-szükségletét.
Ezért a Szívbarát Program fontos feladatának tekinti az alacsony Na-tartalmú kenyérfélék megismertetését.
Ezúttal az extrudált kenyér kerül bemutatásra, ami alacsony Na- tartalma miatt viselheti a Szívbarátemblémát. Az extrudált kenyér kitűnően alkalmas a hagyományos kenyér alkalmankénti helyettesítésére. Jól használható szendvicsekhez, sok zöldséggel (paradicsom, uborka, hagyma), zöldfűszerekkel, akár zöld, akár szárított formájukban (rukkola, bazsalikom, rozmaring, oregánó), jól ízesíthetők. A szendvicsre pedig zsírszegény sajtokat vagy sovány felvágottakat téve, kompletté tehető az étkezés a szervezet számára nélkülözhetetlen, teljes értékű aminosavak szempontjából is.
Az extrudált kenyér kitűnő minőségének és alacsony Na-tartalmának köszönhetően 1998 óta viseli a Szívbarát megkülönböztető jelölést.